Türkiye Sosyal Psikiyatri Derneğince düzenlenen (2005 8-11 Mart) Ulusal Kadın Ruh Sağlığı Kongresi sona erdi. Kongrede konuşan Kongre Başkanı Prof. Oğuz Berksun, bilim adamlarından kadının ruh sağlığının korunması için çalışma yapmalarını istedi.Kadının ruh sağlığı alanında ilk kez bir kongre düzenlendi.
Türkiye Sosyal Psikiyatri Derneğince düzenlenen ve üç gün süren Ulusal Kadın Ruh Sağlığı Kongresi, Hilton Convention Centerda yapıldı. Türkiye Sosyal Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Berksun, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı desteğiyle düzenlenen toplantının, bu alanda bir ilk olduğunu açıkladı. Bilimde erkek egemenliğinin olduğunu söyleyen Berksun, hekim de yince akla yüzde 80 oranında erkek hekimlerin, hasta deyince de yine aynı oranlarda erkek hastaların geldiğini açıkladı.
Erkek egemen bir toplumda kadının ruh sağlığının korunmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Berksun, Hastanelere psikiyatrik nedenlerden dolayı başvuru yapanların yüzde 65i kadın. dedi. İlaçlarda yan etkinin en fazla kadınlarda görüldüğüne değinen Berksun, Kadın denek yok denecek kadar az ve ilaçların dozları erkeklere göre ayarlanıyor. Bu nedenle de kadınlarda daha fazla yan etki görülebiliyor. şeklinde konuştu. 3 gün süren Kongreye aralarında psikiyatrist, psikolog, halk sağlığı uzmanı, aile hekiminin de bulunduğu 400 kişi katıldı. Kongrede kadın intiharlarından cinsel tacize, şiddetten çocuk ve kadınlara kadar pek çok konu ele alındı.
Kadınlar ruhsal hastalıklara daha yatkın
Kadınlardaki ruhsal hastalıkların psiko-sosyal nedenleri arasında çocukluktan itibaren maruz kalınan cinsel ve fiziksel şiddet önemli yer tutuyor. Yine birçok ruhsal sorun hormonal değişim dönemine rastlıyor. Bu nedenle bilim adamlarının özellikle kadının ruh sağlığının korunması konusu üzerinde durmaları öneriliyor. Alkol ve madde kullanımı dışındaki ruhsal hastalıkların kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 2-3 kat daha fazla. İşsizlerin yüzde 80ini kadınlar oluşturuyor. Geleneksel bazı nedenlerden dolayı kadınların sosyal statüde yükselmeleri de çok zor. Bu yüzden gelişmiş ülkelerde bile erkeklerle aynı işleri yapan kadınlar daha az ücret almak zorunda kalıyor.