Uykusuzlukla İlgili Sorularınız!

1. Alkol uyku getirir mi? Yatmadan önce bir kokteyl almanın sizi rahatlatacağını ve daha iyi uyuyacağınızı düşünüyorsanız, bu fikrinizi tekrar gözden geçirin. Uyanık ve hareketliyken alkol sakinlik ve uykulu hal yapabilir ancak vücudunuz gevşetip uyumaya çalıştığınızda alkol sizi rahatsız edecek ve uyku kalitenizi bozacaktır.

2. Uykusuzluk psikolojik midir? Birçok olguda stres ya da kaygı uykusuzluğa yol açar ama her defasında durrm bu değildir.

Bozuk uyku hijyeni, hastalıklar, ilaç yan etkileri, kronik ağrı, huzursuz bacak sendromu, uyku apnesi de uykusuzluk yapar.
3. Egzersiz iyi uyumaya yardımcı olur mu? Hafif egzersizler için bu doğrudur. Ancak yoğun egzersiz ile vücut ısısı yükselmişse, bu en az altı saat boyunca zindelik ve uyanıklık verecektir. Akşam saatleri ağır egzersizler yapmayınız ve yatış saatinden 2-3 saat önce egzersizi sonlandırınız.
4. TV izlemek uyku getirir mi? Hayır, çoğu zaman ekrandan gelen sesler ve ışık beyin için uyarıcıdır. Ayrıca göze sürekli vuran ışık, melatonin düzeyini azaltır. Melatonin ise ne kadar fazla ise, uykuya dalmak için gereken süre o kadar azdır. Eğer dalabilmek için hafif bir sese ihtiyaç duyuyorsanız, kısık sesli bir müzik dinlemek daha az uyarıcı olacaktır.
5. Uyku ilaçları zararlı mıdır? Bugünün uyku hapları daha güvenli ve daha eski birçok ilaca göre daha fazla etkilidir. Ama uyku için kullanılan bazı ilaçların bağımlılık potansiyeli bulunur. Uyku hapları kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Bazı uyku ilaçları, geçici uykusuzluk belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Fakat uyku ilaçları, uykusuzluğu tedavi etmezler. Altta yatan sağlık sorunlarını çözme ve uyku ortamını düzenleme, uykusuzluk için en iyi tedavi yöntemidir.
6. Eksik kalan uykuyu daha sonra telafi edebilir miyim? Uykusuz kalınan günü ardından başka gün daha uzun uyumak, durumu düzeltmez, aksine biyoritminizi daha da bozar. Telafinin en kolay yolu bir an önce düzenli uyku saatlerine dönebilmektir.
7. Kendimi zorlasam uyku ihtiyacımı azaltabilir miyim? Gayret ederek, kendinizi zorlayarak uyku saatlerinizi azaltabilirsiniz, ancak uyku ihtiyacınızı azaltamazsınız. Doğuştan itibaren herkesin belli bir uyku ritmi ve ihtiyacı vardır. Bedeni zorlayarak bunu değiştiremezsiniz. Vücudunuzun ihtiyacı olandan daha az uyumaya kendinizi zorlamanız, dikkat kaybı, unutkanlık, vücut direncinin düşmesi gibi sonuçlar doğuracaktır.
8. Uyuyamayınca yataktan çıkmalı mı? Yarım saat yatakta debelenip durduysanız, yatakta daha fazla durmayın ve çıkın. Bir duş almak, hafif bir müzik dinlemek biraz rahatlatabilir. ama uyku kovalayarak geçen gergin saatler ile yatağı ilişkilendirmeyin beyninizde. Bu daha sonraki günlerde de uyuyamama kaygısı yaratarak, uykuyu bozacaktır.