Uyku ömrümüzün üçte birini yasadıgımız, gizemleri henüz çözülmemis bir süreçtir. Uyku sürecinde yasanan herhangi bir aksaklıgın, bireylerin genel sağlık durumları ve gündelik yaşamları üzerinde dogrudan etkilere yol açabilecegi bir gerçektir.
Toplumun yaklasık %90’ı hayatının bir döneminde uykusuzluk problemiyle karsılasmakta, üçte biri haftanın birkaç gecesini istedigi gibi uyuyamadan geçirmektedir. Her 100 kisiden en az besi solunum problemleri nedeniyle uykusunu alamadan uyanmakta, birçogu ertesi gün uyuklamasına engel olamamakta ve %40’ı horlamaktadır. Kentsel kesimde kırsal kesime oranla daha fazla uyku bozukluğu görülmektedir. Gençlerden yaşlılara gidildikçe uyku bozukluğu artmaktadır. Ayrıca kadınlarda erkeklere oranla daha fazla uyku sorunu yaşamaktadırlar. Uykusuzluk problemleri nedenleri arasında ise cinsiyet, yas, gelir düzeyi, egitim düzeyi, kültürel özellikler, sigara ya da alkol kullanımı, bireylerde mevcut diger hastalıklar gibi pek çok faktörün rolü oldugu bilinmektedir ( Kaynak, 2001; Clainborne, 2007). San Marino’da yaklasık 6000 kiside yapılan anket çalısmasında toplumdaki 20 yas üstündekilerin %19’u uykusuzluktan yakınmakta, kadınlarda orta yasın geçilmesiyle bu oran %40’a, erkeklerde ise ’ye ulastıgı sonucu elde edilmistir.
Fransa’da yapılan benzer bir çalısma, uykusuzluk oranlarının genel olarak %62’ye kadar yükseldigini, Fransızların %11’inin hemen hemen her gece uyku ilacı alarak uyudugunu göstermektedir. ABD’de bireylerin hayatlarının belli bir döneminde uykusuzluktan sikayetçi olduklarını bildirenlerin oranı %90’dır. Uykusuzluk çekenlerin %35’i de uzun süreli ve ciddi boyutlarda olmak üzere uykusuzlugu halen yasadıklarını kaydettiler. Türkiye’de Çanakkale çevresinde yapılan bir ankette katılan 5000 kisinin %28’inin uykusuzluktan sikayetçi oldugu, %10’ununda üç haftadan uzun süreyle veya haftada üç gece veya daha fazla sıklıkta uykusuzluk çektigini göstermistir. Türkiye’de de uzun süreli uykusuzluk çekenlerin %10’u uyku ilacı veya benzeri maddeler kullanarak uyumaya çalısmaktalar (Kaynak, 2001). Sonuç olarak insanların 1/3’ünden fazlasında uyku problemi olduğu bilinmektedir.