Panik Atak

Panik atak korku ve dehşete kapılma halidir. Dakikalar veya saatler boyunca sürebilir. Ani ortaya çıkar. Panik bozukluğun dışında özellikle, özgül fobilerde, sosyal fobide, obsesif kompulsif bozuklukta, travma sonrası stres bozukluğunda görülebilir. Bu bozukluklarda genellikle atakların nerede, ne zaman ve hangi durumlarda çıkacağı bilinir. Panik atağı tetikleyen nedenler bellidir ancak bazı durumlarda panik atakların nedeni tam saptanamaz, belirsizdir.

Panik bozuklukta da panik ataklar belirli bir neden olmaksızın ortaya çıkar. Panik ataklar aniden başlar, dayanılmaz bir dehşet hali benliğe hakim olur.

Bu korku ve dehşet haline çeşitli bedensel belirtiler eşlik eder. Bunlar kalp çarpıntısı, terleme, titreme, hava açlığı veya nefes darlığı, göğüste sıkışma, yanma, batma ile seyreden bir rahatsızlık hali, bulantı bazen kusma, baş dönmesi veya dengesizlik, vucutta uyuşma, karıncalanma ve yanmalar, ürperme, kontrolünü yitireceğine ilişkin duyumlar, boğulma duyumudur. Bazı panik ataklar sırasında bulunulan ortama (derealizasyon) ve kendi bedenine yabancılaşma duygusu yaşanır.  Sanki insanın bulunulan ortamla ve kendi vucuduyla olan bütünlüğünü yitirmekte olduğu hissini doğurur. Yabancılaşma duygusu da bazı hasatalarda benliği sarar. Derealizasyon son derece korkutucudur.