Neden İlaç Alanların Greyfurt Suyu İçmesi Sakıncalıdır?

Greyfurt suyu içtiğiniz ilaçların barsaklardan emilmesi ve karaciğerinizde parçalanması aşamalarında görev alan bazı enzimlerin çalışmasını etkiler. İlaç ve greyfurt suyunu birlikte kullanan kişilerde ilacın metabolizması bozulur. Enzimler tarafından parçalanamayan ilaç miktarı artar ve kanınızda çok fazla ilaç olur.

Kandaki ilaç miktarı arttığında da yan etkiler daha fazla görülmeye başlar. Örneğin bir antidepresan ilaç içerken, sabahları da 1 bardak greyfurt suyu içiyorsanız, sanki o antidepresandan hergün 2 tane alıyormuşsunuz gibi kan düzeyinde yükselme izlenebilir. Bir bardak greyfurt suyunun etkisi 3 gün sürebilir.

Hangi ilaçların düzeyi greyfurt suyundan etkilenir?

Çoğu ilaç kan düzeyi greyfurt suyundan etkilenmez. Ancak sitokrom p 3A4 adı verilen, barsak ve karaciğerde bulunan bir enzim tarafından parçalanan ilaçlar etkilenirler. Bazı alerji, astım, kanser, kan pıhtılaşma, epilepsi, kalp, prostat ilaçları ve bazı ağrı kesiciler bu gruptadır. Antidepresan ve anntipsikotiklerden ise şunlar ile greyfurt suyu almak, yan etki riskini artıracaktır.

klomipramin

amitriptilin

imipramin

citalopram

sertralin

mirtazapin

reboxetin

venlafaksin

trazodon )

buspiron

haloperidol

risperidon

aripiprazol

ziprasidon

pimozid

ketiapin

Bu ilaçlardan birisini, ya da aynı etken maddeyi taşıyan bir ilacı kullanmaktaysanız, greyfurt suyu içmekten kaçınınız. Eğer içiyorsanız, doktorunuzu haberdar ediniz. Birçok hastamız, greyfurt suyu içmeyiniz şeklinde uyarı yaptığımızda, portakal suyu da içmezler, mandalina ve limon gibi diğer narenciyelerden de kaçınırlar. Fakat buna gerek yoktur, bahsedilen enzimi durdurma özelliği olan narenciye türü sadece greyfurttur.