Fibromiyalji, oldukça sık görülen, sebep olduğu yaygın kas – eklem ağrısı ve yorgunluk ile kişnin yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Fibromiyalji yarattığı fiziksel ve psikolojik stres sonucu depresyona ve sosyal izolasyona neden olabilir. Kadınlar erkeklere nazaran 10 kat daha fazla bu hastalığa yakalanırlar.
Şiddetli ağrı ve yorgunluk hissine sebep olabilir. Karın ağrısı, kaygı, baş ağrısı, uyku bozuklukları, soğuğa ya da sıcağa aşırı hassasiyet, idrar kaçırma, barsak düzensizlikleri, ağrılı adet görme gibi bazı belirtiler, başka hastalıkları akla getirerek, fibromyalji tanısını zorlaştırır.
Fibromiyalji teşhisinde belirli bir laboratuvar testi yoktur. Doğru bir teşhis, ancak detaylı bir öykü alınması ve fiziksel muayene ile olur. Yorgunluk, halsizlikle ve kas ağrılarının nedeninin anlaşılması için bir dizi kan testi istenebilir. Bunlar arasında tiroid fonsiyon testleri, kan sayımı , kan şekeri gibi ölçümler bulunur. Romatizmal hastalıkların tanısının elenmesi için romatoif aktör ve diğer romatizmal belirteçler incelenir.
Bu kriterler en az üç ay boyunca geniş bir bölgede-bedenin hem sağı hem solu, belin üstü ve altı, göğüs, ense, sırtın ortası veya altı-süre gelen ağrı, bedenin çeşitli yerlerinde hassas noktalar bulunmasıdır.
Doktorunuz yorgunluk, uyku bozukluğu ve ruh hali bozukluğu gibi semptomların şiddetini değerlendirecektir. Bu, FMS’nin yaşam kalitenizde, fiziksel ve duygusal fonksiyonunuzdaki etkisinin ölçülmesine yardımcı olacaktır.
Fibromiyaljinin ve tüm semptomlarının tedavisi yoktur. Bunun yerine, çok sayıda geleneksel ve alternatif tedavilerin bu zor sendromu tedavi etmede etkili olduğu görülmüştür. Bir tedavi programı ilaçları, egzersizi-güçlendirici kondisyon hareketleri ve aerobik-ve davranışsal teknikleri kapsar. Çoğu defa fibromyaliji tedavisinde antidepresan ilaçlar kullanılır. Antidepresanlar ağrı hissinin azaltmanın yanı sıra uyku bozukluğu ve çökkün duygudurumu düzelterek etki gösterirler.