Birçok psikiyatrik hastalık kadınlarda daha fazla izlenir ama bu erkeklerin ruhsal hastalıklara karşı doğuştan aşılı, koruma altında olduğunu göstermez. Depresyon erkeklerde de oldukça sık görülen ve belirgin iş-güç kaybına, sorumluluklarda aksamaya ve kişinin hayatının tadını kaçırmaya sebep olan bir hastalıktır.
Üstelik kadınlar depresyon için tedaviye başvururken, erkekler bunu neredeyse “kadınca bir durum” olarak görürler. Bu sebeple dibe vurmadıkça ne hastalığı kabul ederler ne de tedavi için yardım isterler.Erkeklerde depresyon belirtileri kadınlarda depresyon belirtilerine benzer. Ama erkekler depresyonu farklı biçimde ifade etme eğilimindedir. Kadınlar, mutsuzum, üzüntülüyüm, suçlu hissediyorum, yeterince iyi anne olamadım gibi sözlerle ruh hallerini ifade ederken, erkekler sinirliyim, endişeliyim, tahammülsüzüm, uykum bozuk, cinsel isteğim azaldı gibi yakınmaları daha fazla dile getirirler. Erkekler daha güçlü olmaları gerektiği öğretisi ile, kendilerince “zayıflık” gibi görünen bazı ruh hallerini inkar ederler.
Erkeklerde depresyon cinsel isteği ve performansı etkiliyor mu?
Evet. Depresyon erkeklerde cinsel isteği ve performansı etkileyebilir. Maalesef, bazı antidepresanlar da aynı performans kaybını yapabilir. Ancak bu geçicidir. Zamanla vücut ilaca alışır ya da ilaç dozu azalınca durum düzelir. Fakat birçok erkeğin depresyon tedavisini yarım bırakmasının sebebi cinsel yan etkilerdir. Bu durumu hekime ilettiklerinde, hekim buna bir çözüm arayacaktır.
Erkeklerde tedavi edilmeyen depresyon sonuçları nelerdir?
Erkeklerde depresyon yıkıcı sonuçlar doğurabilmektedir. Depresyonu olan erkeklerin, kadınlara göre intihar ile ölüm oranları yaklaşık dört kat daha fazladır. Daha fazla kadın intihar girişimine rağmen, daha fazla erkek intihar sonucu kendi hayatlarını sona erdirir. Bu erkeklerin, fazla ilaç alarak intihara kalkışmak yerine yüksekten atlama, ateşli silah kullanma gibi daha “sert” yöntemleri daha sık kullanmasındandır.
Depresyon erkeklerde genellikle kültürel beklentilerin izlerini taşır. Erkeklerin başarılı olması gerekir, duygularını dizginlemesi gerekir, kontrollü olmaları gerekir. Olaylar erkeğin kontrolünde olmalıdır. Bu kültürel beklentiler, depresyonun belirtilerini maskeleyebilir. Klasik depresyon belirtileri yerine, erkeklerde saldırganlık ve öfke ifadesi olabilir, bu toplum içinde daha kabul edilebilen bir “sert erkek” davranışıdır. Erkekler sıklıkla depresyon belirtilerini baskılamak için alkol kullanımına yönelirler. Alkol o esnada geçici rahatlama veriyor gibi görünse de, gerçekte depresyon belirtilerini daha şiddetlendirir.
Yaşlı erkeklerde depresyon sık mıdır?
Depresyon yaşlanmanın normal bir parçası olmamasına rağmen,yaşlı erkeklerde kalp hastalığı, inme, kanser gibi hastalıkların daha sık izlenmesi, depresyonun da daha sık izlenmesi ile sonuçlanır. Emeklilik ile birlikte erkeğin gelir ve iş kaybı olur, daha boşlukta ve işe yaramaz, gücünü kaybetmiş hissedebilir. Günlük rutin düzeni bozulur, bu değişiklikler hissettikleri stresi artırabilir ve özgüven kaybı depresyona katkıda bulunabilir. Buna ek olarak, aile ve arkadaşların ölümü, diğer sağlık sorunları için verilen bazı ilaçlar da depresyonu tetikleyebilir.