Depresyon Tedavisi ve Beslenme

Depresyon tedavisi sırasında beslenirken nelere dikkat etmek gerektiği, depresyonu olan kişilerin neler yemesi gerektiği sık olarak sorulur. Ne yazık ki, depresyon için faydalı, özel bir diyet yoktur. Fakat genel olarak sağlıklı beslenmek depresyonda önemlidir. Depresyon tedavisi sırasında beslenme için yapılan öneriler size bazı ipuçları sağlayacaktır.

1. Besin değeri yüksek gıdalar yeyin.

Gıdalardaki besin öğeleri vücudun onarım, büyüme ve sağlıklı yaşam için kullanılır. Besinlerden alınan vitamin, mineral, karbonhidrat, protein ve yağa vücudumuz ihtiyaç duyar. Bu besinlerin herhangi birisi eksik olduğunda vücudumuz tam kapasite ile çalışamaz, bazı hastalıklar ortaya çıkar. Vitaminlerden B12 ve folik asit eksik olduğunda depresyona daha yatkın oluruz.

2. Antioksidanlardan zengin beslenme

Normal vücut fonksiyonları sırasında vücudumuzda zararlı serbest radikaller. Bu serbest radikaller yaşlanma ve organ işlev bozukluklarına katkıda bulunur. Beta karoten, vitamin C ve E vitamini gibi antioksidanlar, serbest radikallere bağlanır ve onların yıkıcı güçlerini dengeler. Araştırmalar beynin özellikle serbest radikal hasarı için risk altında olduğunu göstermektedir. Tamamen ir. Nasıl beslenirsek beslenelim, serbest radikal oluşumu engellenemez ama antioksidanlardan zengin beslenme ile beyni depresyondan kısmen koruyabiliriz. Beta-karoten kaynakları: kayısı, brokoli, kavun, havuç, karalahana, şeftali, balkabağı, ıspanak, tatlı patates. C vitamini kaynakları: yaban mersini, brokoli, greyfurt, kivi, portakal, biber, patates, çilek, domates E vitamini kaynakları: fındık ve tohumlar, bitkisel yağlar, buğday tohumu

3. Akıllı karbonhidratlar

Karbonhidratlar, serotonin salınımına destek vererek depresyon tedavisi sırasında kısmi fayda gösterirler. Genel sağlık öenrilerinde karbonhidratlar kısıtlanır ancak depresyon tedavisi esnasında şekeri kısıtlamakla birlikte akıllı karbonhidrat olarak adlandırılan kepekli tahıllar, meyve ve sebzeyi bolca tüketebilirsiniz.

4. Proteinden zengin besinler uyanıklığı artırır

Hindi, ton balığı ya da tavuk gibi protein açısından zengin gıdalar, tirozin adı verilen bir amino asit ihtiva ederler. Tirozin, depresyonda ve depresyon tedavisinde önemli olan dopamin ve norepinefrin düzeylerine etki eder. Bu tirozin desteği, sizin uyanık hissetmenizi, daha kolay konsantre olmanızı sağlar. Depresyon tedavisi esnasında, günde iki defa protein almanız olumlu etki gösterecektir. Sağlıklı protein kaynakları: fasulye ve bezelye, yağsız dana eti, az yağlı peynir, balık, süt, tavuk, soya ürünleri, yoğurt.

5.Akdeniz tipi beslenme

Akdeniz diyetinin meyve, fındık, sebze, tahıl, baklagiller ve balığı bolca içerir. Oldukça dengeli, sağlıklı beslenme modelidir. B12 ve folik asiti bolca içerir. Bu iki vitaminin eksikliği, özellikle sigara içenlerde depresyona yol açabilir. Depresyon tedavisi alanların bolca tüketmesi gereken besinler arasında, folik asit içeren baklagiller, fındık, birçok meyve, özellikle koyu yeşil sebzeler, B12 içeren balık ve düşük yağlı süt ürünleri gibi tüm yağsız ve az yağlı hayvansal ürünler bulunur.

6. D vitaminini bol alın

Araştırmalar, D vitamini bakımından yeterli olan insanlara göre D vitamini eksikliği olan kişilerde daha yüksek oranda depresyon izlendiğini belirtir.

7. Selenyumdan zengin gıdalar tüketin

Selenyum, iyi bir sağlık için gerekli bir mineraldir. Düşük selenyum alımı ile depreyon arasında ilişki bildiren çalışmalar bulunur. Çok fazla selenyum alınmasının zehirli etkileri de vardır ancak vitamin mineral hapları dışında, normal beslenme ile zehirli düzeyde selenyum almak pek olası değildir. Depresyon tedavisi alanların daha çok tüketmesi gereken selenyumdan zengin besinler fasulye ve baklagiller, yağsız et, düşük yağlı süt ürünleri, kabuklu yemişler, deniz ürünleri (istiridye, sardalya, yengeç, tatlı ve tuzlu su balıkları, kepekli tahıllar (tam tahıllı makarna, kahverengi pirinç, yulaf ezmesi gibi) sıralanır.

8. Omega-3 yağ asitleri

Omega-3 yağ asitlerinin sayısız faydaları olduğunu biliyoruz. Son zamanlarda, bilim adamları, omega-3 yağ asitlerinin eksikliği depresyon ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Birçok hekim, depresyon tedavisi esnasında, antidepresan ilaç ile birlikte omega-3 de başlarlar. Omega-3 yağ asitleri kaynakları yağlı balık (hamsi, uskumru, somon, sardalya, tirsi balığı ve ton balığı), keten tohumu ve fındıktır. Yine omega-3’ün bir başka türü olan alfa linolenik asit ise keten tohumu yağı, soya yağı, ceviz ve koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kanolada bulunur.

Bu önerilerin yanı sıra alkol ve fazla kafeinden uzak durmak, kilo fazlalığının mümkün olduğunca azaltılması da depresyon tedavisinde işleri kolaylaştıracaktır.